De Tanker in Noord

Nieuwe Leeuwarderweg 15, Amsterdam-Noord

0

Zonconcerten 2020

★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★

Roze Tanker Zomer Terras Concerten

 

Omgeven door het mooie groen van het Noorderpark, ligt het terras van De Roze Tanker. In deze sfeervolle omgeving kun je na de lockdown nu eindelijk weer genieten van live muziek. Kleinschalige concerten van duo’s, trio en kwartetten. Musici en kunstenaars die voor een groot deel uit Amsterdam Noord zelf komen en die je de afgelopen maanden online hebt kunnen volgen. Zo was een aantal musici al eerder te zien via de livestream en online concerten van het Concertgemaal en via de website noorderheim.nl.

In verband met de veiligheid uitsluitend vooraf kaart en stoel reserveren. Beperkt aantal plaatsen (30) beschikbaar.

Reserveer door een email te sturen naar concert@detanker.nl, met als berichttitel ‘zondagconcert’. Vermeld in die mail de concertdatum en uw naam.
Prijs: tenminste € 6,- (volwassenen) / kinderen gratis.
N.B. Ook betalen kan op een veilige manier: via de betaallink hier op de homepage van De Tanker.

 


★ ★ ★

ZONDAG 7 JUNI, 16 UUR

Duo Van der Weide/Zwerver
Duo Polence/de Moraes

1e set:

Duo Van der Weide/Zwerver

Raoul van der Weide – contrabas
Henk Zwerver – gitaar

www.raoulvanderweide.nl

2e set:

Duo Polence/de Moraes

Laura Polence – zang
Daniel de Moraes – gitaar

Sinds hun eerste ontmoeting in Amsterdam in 2007 spelen zangeres Laura Polence en gitarist Daniël de Moraes samen. Braziliaanse, Mexicaanse en Cubaanse songs staan op het repertoire van dit duo. De muziek klinkt licht en ritmisch. Interpretaties van bekende songs, ze zijn spontaan en speels.


★ ★ ★

ZONDAG 14 JUNI, 16 UUR

Trio Doronzo/Warelis/Vatcher
Trio Brouwer/Hoefdraad/Weemhoff

1e set:

Doronzo/Warelis/Vatcher

Giuseppe Doronzo – baritonsax / ney anban
Marta Warelis – piano
Michael Vatcher – drums

2e set:

Brouwer/Hoefdraad/Weemhoff

Niels Brouwer – gitaren
Steve Hoefdraad – bas
Kim Weemhoff – drums


★ ★ ★

ZONDAG 21 JUNI, 16 UUR

Trio du Nord
speelt Ravel, Debussy & Jongen

trio-du-nord

Doriene Marselje – harp
Adeline Salles – fluit
Leonard Besseling – cello

Harpiste Doriene Marselje, fluitiste Adeline Salles en cellist Leonard Besseling, drie bevriende musici, besloten na een aantal weken dat ze wel lang genoeg thuisgezeten hadden. In een grote studio in het centrum van Amsterdam konden ze op veilige afstand van elkaar eindelijk weer samenspelen. Daar ontdekten zij iets bijzonders: de fysieke afstand bleek de intensiteit van het samenspel en de muzikale beleving helemaal niet te hinderen.

Op het terras van De Tanker zal Trio du Nord hun eerste concert geven. Een thuiswedstrijd voor Adeline en Leonard, die beide in Noord wonen. Trio du Nord brengt een avontuurlijk programma, onder meer met de sonatine van Ravel, die oorspronkelijk voor pianosolo gecomponeerd werd. Het is een virtuoos stuk dat juist op drie verschillende instrumenten mooi tot zijn recht komt. Marselje, Salles en Besseling die elkaar hebben leren kennen via het Concertgebouworkest, zullen ook trio-werken spelen van de Belgische componist Joseph Jongen en Debussy.

www.clubclassique.nl | www.dorienemarselje.com


★ ★ ★

ZONDAG 28 JUNI, 16 UUR

TOF (Tuinstra/Overwater/Fuchs)

TOF

Kristina Fuchs – zang
Mark Tuinstra – gitaar
Tony Overwater – contrabas

Dit trio ontstond tijdens de wekelijkse woensdag-sessies in Café Keppler in Amsterdam Noord, waar Tony Overwater en Mark Tuinstra elke week musici uitnodigen om met hen te spelen. De spontane muzikale ontmoeting zweeft ergens tussen jazz-standards, eigen composities en volksliedjes. Centraal staat de interactie, improvisatie en samen plezier maken. Het vervolg van dit trio ontstond op noorderheim.nl, een initiatief van kunstenaars uit Amsterdam Noord tijdens corona.

www.noorderheim.nl/keppler | www.tonyoverwater.com | www.kristinafuchs.com


★ ★ ★

ZONDAG 5 JULI, 16 UUR

Boi Akih feat. Yung Tuan Ku & Dodó Kis

Monica Akihary – zang
Niels Brouwer – gitaren
Dodó Kis – blokfluiten, ewi
Yung Tuan Ku – slagwerk, percussie, stem

Zangeres Monica Akihary en gitarist Niels Brouwer vormen samen de kern van Boi Akih. Voor dit zomer terras concert vormen ze samen met klassiek slagwerker Yung Tuan Ku en blokfluitist Dodó Kis een nieuw kwartet. Eigen composities en improvisaties staan voor dit concert op het programma. Yung Tuan Ku speelde eerder met Boi Akih voor het project Liquid Songs.

www.boiakih.com


★ ★ ★

ZONDAG 12 JULI, 16 UUR

Lumley/Brouwer/Samá/Govaert

Aaron Lumley – contrabas
Niels Brouwer – gitaren
Hernan Samá – saxophone
Onno Govaert – drums

Improvisatie is de essentie bij dit viertal. Op virtuoze wijze wordt een kleurenpalet aan klank getoond. Met veel gevoel en humor dagen Aaron, Niels, Hernán en Onno elkaar uit en nemen ze het publiek mee in hun avontuur.

www.aaronlumley.ca | www.hernansama.com | www.boiakih.com

6,00Doneer!


★ ★ ★

ZONDAG 19 JULI, 16 UUR

Ensemble Extra Ordinair

Nora Mulder – piano
Han Buhrs – zang
Fabio Galeazzi – slagwerk
Salvoandrea Lucifora – trombone, tuba

Met ritmisch gillende rondzingemmers, ploppende dienbladen, wokdekselpercussie, snoevende toffeetrommelbas, nicht-wohltemperierte stemvorken, op hol geslagen snijbonenmolens, roestige piano, vermoeide orgeltjes en piepende bluesharp komen zij tot ultrakorte stampliederen en spuugspreeksels met titels als De Dip Is Diep Dit Keer, Sneu, Valse Rust, Wat Nou Mooi?, Alle Spoken, Nut Is Waan 2 en Spij…t.

Nora Mulder en Han Buhrs begonnen Ensemble Extra Ordinair in 2014 na een eerste samenwerking die tot het hoorspel “Fake Tanken” leidde (VPRO). Sinds 2019 werkt het duo samen met Fabio Galeazzi en Salvoandrea Lucifora, waardoor het arsenaal is uitgebreid met nog meer inspiratie, slagwerk en koperklanken.

www.zeventignegentig.nl

6,00Doneer!


★ ★ ★

ZONDAG 26 JULI, 15.30 UUR

Trio Gilbert/Moore/Govreen

Trio Zwerver/Lumley/Janssen

1e set

Trio Gilbert/Moore/Govreen

Jodi Gilbert – stem
Michael Moore – klarinetten
Omer Govreen – bas

2e set

Trio Zwerver/Lumley/Janssen

Henk Zwerver – gitaar
Aaron Lumley – contrabas
Wim Janssen – drums

Twee trio’s in première. Twee trio’s waarbij improvisatie en klankkleur centraal staan.


★ ★ ★

ZONDAG 2 AUGUSTUS, 19 UUR

Festival Doek LIVE!

Nico Chientaroli Octet “OWLMAN”

Nico Chientaroli – voice, piano, synth
Hernan Sama – alto and tenor sax
Ziv Taubenfeld – bass clarinet
Jan Willem van der Ham – bassoon, baritone sax
Miguel Petruccelli – guitar
Pau Sola – cello
Renato Ferreira – bass
Onno Govaert – drums

Nico Chientaroli bewoog zich het grootste deel van zijn carrière binnen de akoestische klanken van de piano, hij experimenteerde en verlegde de grenzen van dit instrument. Ook gebruikte hij de stem in eerdere projecten als een ander mogelijk element in de improvisatie.
Een paar jaar geleden voelde hij zich sterk aangetrokken tot de sonische wereld van synthesizers, begon ook meer belang te hechten aan zang en besloot een groep te vormen waar zowel akoestisch als elektrisch samen konden opereren. Een groep waar ook verschillende grooves betrokken zijn in combinatie met teksten en psychedelische sferen die haar persoonlijkheid vormgeven. Herinnerend aan de grotegevoeligheid van de uilen om door het donker te kijken, een oude vriend van de mistige schaduwen.

For most part of his career Nico Chientaroli moved inside the acoustic sounds of the piano, experimenting and expanding the boundaries of this instrument. He also used the voice in previous projects as another possible element in the improvisation. But a few years ago he felt strongly attracted to the sonic world of synthesizers, also started giving more importance to singing, and decided to form a group where both acoustic and electric could operate together. A group where also different grooves could be involved in combination with texts and psychedelic atmospheres shaping its personality. Recalling the great sensibility of the owls to see through the dark, an ancient friend of the misty shadows.

https://soundcloud.com/hombrelechuza | https://nicochientaroli.com/

https://www.doek.org/doek-festival-2020-live/


★ ★ ★

ZONDAG 9 AUGUSTUS, 15 UUR

Duo Moore/ Taubenfeld & Mixing Memory and Desire

1e set:

Duo Moore/Taubenfeld


Michael Moore – reeds
Ziv Taubenfeld – bass clarinet

Michael Moore and Ziv Taubenfeld often play together in recent years. This sunny afternoon they will perform as a duo. Themes are rehearsed and sometimes never appear in the performance, others are invented on the spot and then again – sound.

2e set:

Mixing Memory and Desire

JanWillem van der Ham – reeds
Felicity Provan – trumpet
Raoul van der Weide – double bass
George Hadow – drums

Mixing Memory and Desire komt voort uit een project dat JanWillem van der Ham in 2014 begon ter bestudering van de muziek van het Gerry Mulligan-Chet Baker Kwartet van rond 1950, de eerste groep met twee blazers, bas en drums, zonder harmonie-instrument. Dit levert grote harmonische vrijheid op in de solo’s, terwijl in het geschreven materiaal de lijnen voor baritonsaxofoon en trompet heel geraffineerd zijn.
In de loop van de tijd zijn er steeds meer eigen stukken gekomen, waarbij wij er naar streven de transparantie en het raffinement van het oorspronkelijke kwartet te combineren met eigentijdse vormen van improvisatie.


★ ★ ★

ZONDAG 16 AUGUSTUS, 15 UUR

Mehmet Polat SOLO

Bembaké

1e set:

Mehmet Polat SOLO

Mehmet Polat is een meester ud-speler, componist, ensemble-leider en solist die inmiddels vele internationale tours op zijn naam heeft staan. Van Afrika tot India, Perzië tot de Balkan, van modern tot jazz, hij combineert verschillende muziekstijlen met zijn Alevi spirituele, Anatolische volks- en Ottomaans klassieke muziekachtergrond. Via improvisatie, eigen composities en zijn blik op de verscheidenheid van muziekstijlen is Mehmet constant op zoek naar nieuwe muzikale paden en inspiratie. Na vele jaren van onderzoek, heeft hij een eigen techniek ontwikkeld om verder te kunnen kijken dan de beperkingen van zijn eens zo traditionele instrument. Met zijn nieuwe techniek voor de linkerhand speelt hij meer moderne en verder ontwikkelde muziekstukken. Ook heeft hij een eigen ud ontwikkeld met twee extra bassnaren om de reikwijdte en functie van zijn instrument te vergroten.

www.mehmetpolat.net

2e set:

Bembaké


Layba Diawara – ngoni, kora
Gijs Levelt – trompet
Jasper de Beer – contrabas

De muziek van Bembaké bestaat uit oeroude melodieën uit West-Afrika en uit spontane improvisaties.Deze muziek heeft veel herhalende patronen die ieder moment een verrassende wending kunnen krijgen.De ruimte in de muziek telt. Ga mee op reis naar de weidse muzikale landschappen van Bembaké.

www.facebook.com/steppemuziek


★ ★ ★

ZONDAG 23 AUGUSTUS, 15 UUR

Miram Overlach SOLO

Duo Henk Zwerver & Thomas Jaspers

1e set:

Miram Overlach SOLO

Miriam Overlach – harp

Miriam speelt mooie, ontroerende én ontregelende muziek op de harp; werken van Scarlatti, Tournier en Bulsink.

www.miriamoverlach.com

2e set:

Duo Henk Zwerver & Thomas Jaspers

Henk Zwerver – gitaar
Thomas Jaspers – drums

Thomas is een veelzijdige jonge drummer en kwam via Nijmegen naar Amsterdam. De muzikale ontmoeting tussen Zwerver en Jaspers is bijzonder. Jaspers speelt klank, speelt geluid, verrijkt de klank van de vrije akoestische gitaar van Zwerver.


★ ★ ★

ZONDAG 6 SEPTEMBER, 15 UUR

ZYFT & Mundus Quartet

mundusQ

Mundus Q (foto: Eric van Nieuwland)

Set 1

ZYFT

Maya Felixbrodt – viola
Henk Zwerver – guitar
Ziv Taubenfeld – bass clarinet

“ … abstract improvisations of an active nature using unorthodox and extended techniques, with an upbeat sense of excitement and enthusiasm that allows for solo forays among great collective discourse …” (cit. squidco)

Set 2

Mundus Quartet

Emine Bostanci (TR) – vocals & kemenche
Sjahin During (TR/NL) – percussionset
Juliano Abramovay (BR) – fretless guitar & Oud
Bence Huszar (HU) – cello

The music of Mundus Quartet combines the heritage of timeless traditions stemming from the broad world of contemporary modal, Makam and Sufi music originated from the Silk Road. Mundus Quartet is the expression of the beauty of modality and the rich world of rhythms.


★ ★ ★ZONDAG 13 SEPTEMBER, 15 UUR

BROUWER/SAMÁ/LUMLEY/GOVAERT & MUNGO BUNGO

mungo-bungo

Mungo Bungo

set 1

BROUWER/SAMÁ/LUMLEY/GOVAERT

Niels Brouwer – guitar
Hernan Samá – saxophone
Aaron Lumley – double bass
Onno Govaert – drums

Improvisation is the essence of these four musicians. A color palette of sound is shown in a virtuoso manner. With great sense and humor, Aaron, Niels, Hernán and Onno challenge each other and take the audience along in their adventure.

Set 2

MUNGO BUNGO

This energetic groove-based band is a melting pot of cultures freshly squeezed into one of the sweetest nectars around. With influences from Balkan, Afro, Reggae and Kwaito there’s a variety of flavours to quench your thirst.

James McClure (RSA) – trumpet
Gediminas Stepanavičius (LT) – sousaphone
Nikos Thessalonikefs (GR) – drums


★ ★ ★ZONDAG 20 SEPTEMBER, 15 uur

The RIVER

Lily Kiara – gitaar, zang
Michael Vatcher – drums, percussie
Felicity Provan – trompet, zang
Joost Buis – lap steel gitaar, trombone
Paul Pallesen – gitaar, banjo, bouzouki (speciale gast)

“The River is bijzonder. Door de combinatie van muziekstijlen die mengen en eigenlijk ook niet mengen, maar vooral uiterst harmonieus naast elkaar bestaan zodat het voelt alsof ze mengen.” – Peter Bruyn

The RIVER is de band van singer-songwriter Lily Kiara waarin zij drie grote liefdes samenbrengt: nieuwe folk songs, improvisaties en poëzie. In 2006 begon de band met een optreden in het Amsterdam Literary Festival. In de jaren daarna speelde The RIVER naast Potsdam vooral op uiteenlopende plekken in Amsterdam, soms met de volledige bezetting van zes muzikanten, soms in kleinere formaties. Eind 2015 kwam de eerste CD The SWIM SESSIONS uit op Sibyl Sings, opgenomen tijdens een live concert in het Bimhuis.


★ ★ ★ZONDAG 27 SEPTEMBER, 15 UUR

Chientaroli/Govaert/Taubenfeld & Full Sun

1e set:

Chientaroli/ Govaert/ Taubenfeld

Nico Chientaroli – piano, synths, objects
Onno Govaert – drums, percussion
Ziv Taubenfeld – bass clarinet, percussion

The musicians of this trio participate in one anothers projects (Owlman, Full Sun). On this set they will float in space. Leaderless. Improvising.

2e set:

Full Sun

Ziv Taubenfeld – bass clarinet, percussion
Nico Chientaroli – piano, objects
Omer Goverin – double bass
Onno Govaert – drums, percussion

Full Sun is dedicated to study and perform Taubenfels compositions. The ensemble has taken different shapes and sizes in the last couple of years. This time there is the rare occasion of hearing them in a classic quartet setting.

Check out Full Sun (septet) @ Bimhuis:


logo-fonds-podiumkunsten

De Roze Tanker Zomer Terras Concerten
zijn mogelijk gemaakt door het
Fonds Podiumkunsten.